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INTRODUCTION 

 

1. I have been asked to advise on three questions set out in section 5 of my Instructions 

dated 11 February 2015. I will deal with each in turn, using the same abbreviations as 

those used in my Instructions and earlier in relation to the reporting obligation of 

undertakings under the Regulations and Directive 2013/34. I have split the first 

question on which I have been asked to advise into two. 

 

QUESTION 1: is paragraph 5.2(iv) of the Guidance correct? 

 

Opinion: 

 

2. No. 

 

Reasons: 

 

3. I have been provided with a copy of the draft Guidance dated 5 November 2014 and a 

note of certain parts of the draft Guidance, as shown to those instructing me (and, I 

think, other CSO stakeholders) at an informal meeting on 6 February 2015. As I 

understand it, those at the meeting were not permitted to take away copies of the 

revised Guidance. 



4. The point arising from paragraph 5.2(iv) of the Guidance on which I have been asked 

to advise is that, in the case of payments made to a state-owned enterprise acting as 

field operator, the Guidance states: "Disclosure is only required if the National Oil 

Company is paid one of the types of payment listed in Section 4 above and if the 

amount of the reportable payment is distinguished from other costs" (emphasis 

added). 

 

5. The addition of the words in brackets is not mandated by either the 2014 Regulations 

or the Directive. 

 

6. Paragraph 5.2(iv) is particularly troubling because it conveys the clear meaning that 

reportable payments are not subject to the disclosure obligation if they are rolled up 

into "other costs"; and it can therefore be construed as a discreet indicator as to how 

(in the view of the authors of the Guidance) the 2014 Regulations may be 

circumvented.  

 

7. For the sake of clarity on this point, a reportable payment is (in short) an amount that 

is: (i) paid "for" relevant activities; and (ii) within one of a number of specified 

"types" of payment: see the definition in regulation 2(1). If both parts of the definition 

are satisfied, the payment is a reportable payment irrespective of whether or not it is 

"distinguished from other costs" (whatever that is supposed to mean).   

 

QUESTION 2: is paragraph 7(ii) of the Guidance correct? 

 

Opinion: 

 

8. No, it is inaccurate. 

 

Reasons: 

 

9. Paragraph 7(ii) of the Guidance concerns the application of the reporting obligation to 

joint ventures. The particular question arising from paragraph 7(ii) on which I have 

been asked to advise concerns the suggestion that so-called "non-operating" parties to 

a joint venture agreement should not ("generally") report payments made by the joint 



venture or by another party to the joint venture ("e.g. the operator") on behalf of the 

whole venture. 

 

10. That approach is stated to reduce the risks of double counting, of creating uncertainty 

concerning the proportion of the payment to be included in each reporting entity's 

report and of inconsistent approaches being taken "between different joint ventures". 

 

11. Why the recommended approach would reduce or obviate any of those risks is not 

apparent. For example, one would have supposed that a joint venturer making a 

payment into the joint venture, for the purpose of funding a reportable payment made 

by or on behalf of the joint venture, would know how much it had paid or would be 

able to obtain that information as of right from the joint venture. On the fact of it, it 

should be able to report the payment that it had made without running any of the risks 

referred to in the Guidance. 

 

12. In any event, I cannot find in the 2014 Regulations and the Directive any legal basis 

for such guidance. 

 

13. The expression "joint venture" covers a broad range of different structures that might 

be adopted by persons wishing to undertake a particular economic activity in 

conjunction with other persons. 

 

14. The Directive applies to "undertakings" that take one of the forms (or "types") 

specified in Annexes I or II: see Article 1(1). Under the Directive, the reporting 

obligation applies to undertakings who are "active" in specified industries: see 

Articles 41(1) and (2), 42(1) and 44(1).  

 

15. A joint venture could itself be an "undertaking" having one of the forms specified in 

Annexes I or II or one or more of the joint venturers could be such an undertaking. 

 

16. If a joint venturer takes one of the forms specified in Annexes I or II, the reporting 

obligation applies to it if it is "active" in the industry concerned. 

 



17. In the case of a joint venture that is "active" in any one of those industries, a party to 

the joint venture would normally be regarded as itself "active" in the industry in 

question by virtue of its participation in the joint venture. Arguably, that would not be 

the case if the joint venturer were a passive minority investor. By that expression, I 

mean a purely financial investor in the joint venture who plays no part in the direction 

or management of the joint venture and contributes no expertise to it. The possession 

of some role in the direction and management of the joint venture (such as through 

voting rights) would (in my view) make such a person an active participant in the 

joint venture and, through the joint venture, "active" in the industry in question. That 

is so irrespective of the size of the person's financial interest in the joint venture. A 

passive investor in the joint venture could not (in my view) avoid being regarded as 

"active" in that sense if it had a majority interest in the joint venture because, in the 

ordinary course, that would necessarily entail control of the joint venture and 

therefore some role in the direction and management of it.  

 

18. The next point to note is that, by implication, the reporting obligation applies to 

payments made "by" the undertaking in question: see Article 43(2) (last sentence)  

(the Directive usually refers to payments made "to" governments without being 

specific about the person "by" whom they are made). However, there is no basis for 

believing that the reporting obligation applies only where the payment is made 

directly (as opposed to indirectly) to the government concerned: Article 43(4) 

provides that disclosure should reflect "the substance, rather than the form". 

 

19. The upshot is that it is incorrect to say that so-called "non-operating parties" should 

"generally not include" in their reports the payment made by them to the operator. 

 

20. In my view, paragraph 7(ii) is highly unsatisfactory in its treatment of joint ventures, 

to the extent of being positively misleading. I do think that giving guidance on joint 

ventures would be useful. The problem is that the authors of the Guidance have not 

explained that their views might be appropriate in relation to some types of joint 

venture arrangement but will not be appropriate for others. 

 

21. The Guidance really starts to go wrong with the statement: "The duty to include a 

government payment in a report, and the determination of the amount to be included, 



should be based on the payment arrangement that exists between the payer and the 

government, not by the cost sharing arrangement that exists between the parties to the 

joint venture". 

 

22. It seems to me that the position is actually the reverse: it is necessary to start with an 

analysis of the joint venture arrangement in question, including the cost sharing 

aspect. 

 

QUESTION 3: would the proposals set out in section 3.b of my Instructions reflect 

companies' obligations under the Regulations? 

 

Opinion: 

 

23. Broadly, yes, subject to some qualifications. 

 

Reasons: 

 

24. There are two alternative formulations in section 3.b of my Instructions. The first 

seems to me to be fairly accurate. The second, I think, tries to get to an acceptable 

result that is consistent with the policy behind the legislation; but it is not in full 

compliance with it. 

 

25. The first formulation is as follows:  

- Companies with obligations under the UK Regulations must disclose in-scope 

payments made on their behalf, whether by an operator or another agent. 

- Where a payment duty is paid by an operator on behalf of participants in the joint 

venture, participating companies should disclose their share of the relevant payment. 

- In determining whether a payment has been made on a company’s behalf (as 

opposed to by an operator acting as principal), companies should have regard to the 

underlying liability for the payment under local taxation law and whether this is a 

payment which the company would be required to include in its financial statements 

under relevant accounting rules.  

 

26. I think that that formulation would work as appropriate guidance but, if it was thought 

desirable to go into the kind of detail that one finds in paragraph 7(ii) of the Guidance, 



it would be necessary to give some further thought to the problems posed by joint 

ventures. 

 

QUESTION 4: what are the implications for the UK Government if a version of the 

Guidance were adopted as per the revised wording? 

 

Opinion: 

 

27. In my view, it would be inappropriate for BIS to endorse the Guidance. 

 

Reasons: 

 

28. In my view, the Guidance is inaccurate and misleading. In those circumstances, it 

would be unwise and inappropriate for the Guidance to be endorsed by BIS. If the 

Guidance remains as something that has been drawn up by industry and has not 

received the benediction of BIS, there is no commitment by the UK Government to 

the errors contained in the Guidance. That means that the Guidance does not, in itself, 

expose the UK to infringement proceedings and should not have any effect on BIS' 

ability to prosecute breaches of the Regulations. The position would be different if the 

Guidance were endorsed by BIS. 
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